Myynti- vai palveluorganisaatio

Moniko urheilujärjestö tai -seura kokee itsensä myyntiorganisaatioksi? Itse jäin pohtimaan tätä lausetta MMA:n #reilukumppani seminaarin jälkeen. Yhdistystoimintaa pidetään non-profit toimintona, jossa voittoa ei tavoitella. Tänä päivänä yhdistystoiminnan tukia leikataan tai tukea ei ainakaan tule lisää. Yhä useampi toimija joutuu kuumeisesti miettimään että mistä rahat seuraavalle vuodelle että toiminta on turvattua. Urheilujärjestöissä myyntityönä ajatellaan sponsorointina ja urheiluseuratoiminnassa varainhankintana. Todellisuudessa nämä kaksi asiaa on vain pieni osuus myyntityöstä, mutta muuta toimintaa ei koeta varsinaiseksi myyntityöksi.

Valmennus- ja koulutuspäällikkö tai seuratoiminnan kehittäjä ei koe itseään myyjänä, vaikka todellisuudessa hän yrittää saada valmentajia ja seuratoimijoita osallsitumaan koulutuksiin.  Tämä todellakin on myyntityötä!

Seura yrittää löytää uusia harrastajia olemalla erilaisissa tapahtumassa ja tapaamalla uusia ihmisiä. Aina kun avaat suusi ja alat kertomaan oman seurasi toiminnasta niin todellisuudessa teet myyntityötä.

Socialselling on tämän päivän yksi kovimpia myyntitapoja. Socialselling keskittyy prospektoituun kohderyhmään sekä avoimempaan ja osallistavampaan myyntikulttuuriin. Kun tähän liittää koneoppimisen, niin kylmäsoittojen määrää voidaan pienentää ja päästään nopeammin kiinni oikeaan kohderyhmään. Yhdistyksillä ei ole panostaa satoja euroja, mutta sosiaalisen media kanavia ja erilaisia ryhmiä kannattaa hyödyntää.

Miten urheiluseurat voisivat hyödyntää ihmisten käyttäytymisdataa liityen harrastusvalintoihin?  Työkaluja tähän on olemassa mm. @vainuio Lisäksi on tarjolla geokohdennusta, joka perustuu GPS signaaleihin.  Aina kun joku kävelee Martinhallin, jäähallin tai Pihkalan pesäpallokentän ohi niin kyseisen laji mainos pärähätisi puhelimen ruutuun.

Palatakseni päivän otsikkoon myynti- vai palveluorganisaatio. Toimivassa ja eteenpäin menevässä  yhdistyksessä tarvitsemme molempia taitoja tasapuolisesti niin työntekijä kuin luottamuspuolellekin. Lisäksi me tarvitsemme kasvot toiminnallemme, joka on aktiivinen verkossa. Aina kun tapaat uuden ihmisen linkitä hänet sosiaaliseen verkkoosi.

Me kaikki voimme oppia uutta ja osaamisen kehittäminen on tärkeää kaikessa toiminnassa. Osallistumalla seminaareihin, sosiaalisen media keskusteluihin ja olemalla utelias kehität itseäsi. Kuten Arman Alizad toi esille seminaarissa sen, että halulla, tahdolla, intohimolla ja rakkaudella saa huimia asioita aikaan.

Seminaarista jäi erityisesti kolme asiaa mieleen, jotka haluan jakaa kanssanne:

@myyntipumppu ”Less whining more action”

@lauraPaakkonen ”Et tarvitse enää paperista käyntikorttia vaan asiakkaan tulee löytää sinut SoMesta”

@armanalizad ”Mieti joka ilta mistä olet kiitollinen!”

 

Jätä kommentti